Achtergrond


Markegrenzen

Laakgang

Marken nummering

Grenzen nummering

Coordinaten

Uitleg kleur punt

Voortgang

De coordinaten voor de markegrenzen

Rijksdriehoekscoordinaten

De coordinaten die we (en ook de provincie) gebruiken om de markegrenzen vast te leggen zijn de Rijksdriehoekscoordinaten. De waarde van de x-coordinaat (meters) loopt in dit systeem van west naar oost, die van de y-coordinaat (ook in meters) loopt van zuid naar noord. Het centrale punt is de spits van de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort; dit punt heeft de coordinaten x = 155 000, y = 463 000 gekregen om te voorkomen dat coordinaten negatief zijn, Bovendien zal de y-coordinaat van elk punt in Nederland altijd een hogere getalswaarde hebben dan de x-coordinaat zodat verwisseling wordt uitgesloten1.

Conversie en afwijkingen

Om de punten op de (google) kaarten te tekenen moeten we de Rijksdriehoekscoordinaten omzetten naar latitute (aantal graden Noorderbreedte) en longitude (aantal graden Oosterlengte). Hiervoor gebruiken we de transformatie-formules zoals gepubliceerd door De Koepel 2.

De metingen met de Rijksdriehoekscoordinaten zijn oorspronkelijk in de 19e eeuw gedaan. Tegenwoordig weten we dat er afwijkingen in de metingen zitten die aan de rand van Nederland kunnen oplopen tot 2 a 3 decimeters. Daarnaast is ook de conversie-formule behept met een fout van maximaal 1 of 2 decimeter. Al met al is dit voor onze ambities geen probleem.