Activiteiten Werkgroep Markegrenzen Hengelo van Museum Hengelo

De eerstvolgende fietstocht langs de grens van Woolde is gepland voor ergens in september.

De nog bestaande markeringen ('markestenen') van de oude markegrenzen in Hengelo behoren tot de oudste bewijzen van menselijke activiteit die nog boven de grond zichtbaar zijn. Uit oude verslagen blijkt dat dergelijke markeringen ook in Hengelo al in de 16e eeuw bestonden. Deze markeringen zijn in hoog tempo aan het verdwijnen, vaak door onwetendheid en onverschilligheid. Het doel van het Werkgroep Markestenen Hengelo is om dit tij te keren en de markestenen weer op de kaart te zetten. Enerzijds doen we dit door de locaties van de oude markestenen precies te achterhalen, en deze letterlijk weer op de kaart te tekenen. Anderzijds willen we de bestaande markestenen een betere bescherming bieden en replica's van verdwenen markestenen plaatsen. Zo proberen we de plaatselijke en regionale geschiedenis levend te houden door bij elke markesteen een verhaal te vertellen. In het kader van het laatste organiseren we jaarlijks meerdere activiteiten.

Fietstochten langs de markegrenzen rond Hengelo

Elk jaar organiseert de Werkgroep Markegrenzen Hengelo van Museum Hengelo diverse fietstochten langs oude markegrenzen rond Hengelo. Op ons programma staan tot nu toe de grens van Klein Driene en de grens van Woolde.
De deelname is veelal gratis, maar een gift ter ondersteuning van de werkgroep (Museum Hengelo) wordt op zeer prijs gesteld.

Als u vragen hebt, of als u op de verzendlijst geplaatst wilt worden voor deze of andere fietstochten, dan kunt u een berichtje sturen naar hengelo@markegrenzen.nl.

Langs de grens van Woolde

De fietstocht langs de grens van Woolde is 17 km lang en de duur is ongeveer twee en een half uur. De tocht volgt het grootste deel van de grens van Woolde en voert langs eeuwenoude markeringen, waaronder de in 2015 omhoog gehaalde steen bij Wegter (zie foto links). Onderweg zullen we ook op andere markante plekken stoppen en een toelichting geven. Het startpunt is de hoek van de Haakbergerstraat en IJsselstraat, het eindpunt is de Hollinkbergsteen aan de Oldenzaalsestraat, tegenover de Deurningerstraat. De route is goed te fietsen, hoewel we voor een deel over zandwegen gaan. Op de kaart hieronder is de grens van Woolde ingetekend; we zullen het rode gedeelte zo goed mogelijk volgen. Met een ster is aangegeven waar een grenssteen aanwezig is. Van deze fietstocht is een routeboekje te koop voor 1 euro. Te verkrijgen bij Museum Hengelo, of de archeologie dependance (Marktstraat 19). De dependance is alleen geopend op woensdagmiddag en zaterdagmiddag, van 14:00 uur tot 16:30 uur. U kunt dan meteen kosteloos de expositie 'Van steppe tot Stork' bezoeken.


Langs de grens van Klein-Driene

Deze fietstocht voert ons langs de grens van de marke Klein Driene, die nogal afwijkt van de wijk Klein Driene. De marke Klein Driene behoorde oorspronkelijk tot de gemeente Weerselo. Door een gemeentegrenswijziging hoort Klein Driene sinds 1886 deels en pas sinds 1972 geheel bij Hengelo. De marke Klein Driene werd oorspronkelijk door 9 grensstenen bepaald. Hiervan ligt er nog een op zijn eeuwenoude plek, en zijn er de afgelopen jaren drie herplaatst. Deze stenen zullen we bezoeken.

Het vertrek en aankomst van de fietstocht zal zijn aan de Oldenzaalsestraat, op het grasveldje voor het gebouw Drie Marken, tegenover de Deurningerstraat. De fietsroute is ongeveer 13 kilometer lang en daarnaast wandelen we 400 meter heen en ook weer terug naar een markesteen aan het Lonnekermeer. De route is te zien op de (klikbare google) kaart hieronder. Aanmelding is niet nodig.

Voorgaande activiteiten

4 juli 2018 route Klein Driene Prachtig weer, de eerste dag zonder WK voetbal in twee weken. Met 23 deelnemers was de opkomst ook mooi. Weer mooie verhalen van Gerrit erbij. Over setters en wonen op de grens...
19 mei 2018 route Woolde Een loakgang speciaal voor het Platform Markestenen en Markegrenzen. Met 9 deelnemers een kleine groep, maar wel de gelegenheid hier en daar er wat dieper op in te gaan. Aansluitend een bezoek aan de expositie Van steppe tot Stork.
9 september 2017 paneel IJsselstraat Op Open monumentendag 2017 is het informatiepaneel op de hoek van de IJsselstraat en de Haakbergerstraat onthuld. Ondanks de stromende regen waren er ongeveer 25 aanwezigen. De koffie en borrel werden gewaardeerd.
20 juni 2017 route Woolde Voor het eerst op een avond en voor het eerst zonder (dreiging van) regen. We gingen met 18 deelnemers op stap. En nu weten we waarom de joodse begraafplaats aan de Burenweg geruimd werd. Al met al weer een plezierige tocht.
28 september 2016 Lezing Grenzen en grensstenen in Twente en Hengelo Naar aanleiding van de maand van de geschiedenis met thema 'grenzen' verzorgde Gerhard Post op deze lezing in de Marktstraat. De lezing bevatte veel historisch kaartmateriaal en foto's. Er waren ongeveer 20 aanwezigen.
25 september 2016 Loakgang van de Houtmaat naar het Stadskantoor Deze loakgang was een eenmalige gebeurtenis, om te vieren dat de betreffende stenen nu ook gemarkeerd zijn. Bijgevoegd is de officiele uitnodiging. Met 10 deelnemers en prachtig weer, was het een aangename tocht.
11 september 2016 route Klein Driene In aansluiting op de Open Monumenten Dag van 10 september, organiseerden we een tocht langs de grens van Klein Driene. We vertrokken met 22 deelnemers vanaf de Hollinbergsteen en de steen bij Grimberg. En eindelijk weten we waarom de Schoppenweg zo heet...
3 juli 2016 route Woolde De weersvoorspelling was matig, met om 1 uur regen, en nog een bui tussen 2 uur en half 3. Toch waren er om 2 uur 25 deelnemers. De hele tocht was het prachtig weer.
22 mei 2016 route Woolde De weersvoorspelling was opnieuw slecht en we besloten de tocht niet door te laten gaan. Dit bericht werd naar onze verzendlijst gestuurd en op deze site geplaatst. Toch waren er om 2 uur 20 personen aanwezig en het weer was nog steeds prima, zodat we toch gegaan zijn. Alleen op het eind vielen een paar druppels.
18 oktober 2015 route Woolde De weersvoorspelling was slecht, de helft van de mensen meldde zich af. We vertrokken met 11 deelnemers. De regen viel mee, wel viel er gedurende een behoorlijk deel van de tocht wat motregen.