Gemeentes


Hengelo


Activiteiten:

Marken:

Activiteiten Werkgroep Markegrenzen Hengelo van Museum Hengelo

De nog bestaande markeringen ('markestenen') van de oude markegrenzen in Hengelo behoren tot de oudste bewijzen van menselijke activiteit die nog boven de grond zichtbaar zijn. Uit oude verslagen blijkt dat dergelijke markeringen ook in Hengelo al in de 16e eeuw bestonden. Deze markeringen zijn in hoog tempo aan het verdwijnen, vaak door onwetendheid en onverschilligheid. Het doel van het Werkgroep Markestenen Hengelo is om dit tij te keren en de markestenen weer op de kaart te zetten. Enerzijds doen we dit door de locaties van de oude markestenen precies te achterhalen, en deze letterlijk weer op de kaart te tekenen. Anderzijds willen we de bestaande markestenen een betere bescherming bieden en replica's van verdwenen markestenen plaatsen. Zo proberen we de plaatselijke en regionale geschiedenis levend te houden door bij elke markesteen een verhaal te vertellen. In het kader van het laatste organiseren we jaarlijks meerdere activiteiten.

Fietstochten langs de markegrenzen rond Hengelo

Elk jaar organiseert de Werkgroep Markegrenzen Hengelo van Museum Hengelo diverse fietstochten langs oude markegrenzen rond Hengelo. Op ons programma staan tot nu toe de grens van Klein Driene en de grens van Woolde.

De deelname is veelal gratis, maar een gift ter ondersteuning van werkgroep (Museum Hengelo) wordt op zeer prijs gesteld. Als u vragen hebt, of als u op de verzendlijst geplaatst wilt worden voor deze of andere fietstochten, dan kunt u een berichtje sturen naar hengelo@markegrenzen.nl.
De volgende tocht langs de grens van Woolde vindt plaats op 20 juni 2019, start om 19.00 uur, vanaf de hoek Haaksbergerstraat-IJsselstraat.

De fietstocht langs de grens van Woolde is ongeveer 17 km lang en de duur is ongeveer twee en een half uur. De tocht volgt het grootste deel van de grens van Woolde en voert langs eeuwenoude markeringen, waaronder de in 2015 omhoog gehaalde steen bij Wegter (zie foto links). Onderweg zullen we ook op andere markante plekken stoppen en een toelichting geven. Het eindpunt is de Hollinkbergsteen aan de Oldenzaalsestraat, tegenover de Deurningerstraat. De route is goed te fietsen, hoewel we voor een deel over zandwegen gaan. Op de kaart hieronder is de grens van Woolde ingetekend; we zullen het rode gedeelte zo goed mogelijk volgen. Met een ster is aangegeven waar een grenssteen aanwezig is.


De volgende tocht langs de grens van Klein Driene vindt plaats ergens in 2019 plaats.
Voor het laatst op zondag 11 september 2016 van 14.00 tot ongeveer 16.00 uur organiseerde de Werkgroep Markegrenzen Hengelo van Museum Hengelo een fietstocht langs de grens van de marke Klein Driene. De marke Klein Driene behoorde oorspronkelijk tot de gemeente Weerselo. Door een gemeentegrenswijziging hoort Klein Driene sinds 1886 deels en pas sinds 1972 geheel bij Hengelo. De marke Klein Driene werd oorspronkelijk door 9 grensstenen bepaald. Hiervan bestaat er nog een en zijn er de afgelopen jaren twee herplaatst. Deze stenen zullen we bezoeken.

Het vertrek en aankomst van de fietstocht zal zijn aan de Oldenzaalsestraat, op het grasveldje voor het gebouw Drie Marken, tegenover de Deurningerstraat. De fietsroute is ongeveer 15 kilometer lang en daarnaast wandelen we 500 meter heen en ook weer terug naar een markesteen aan het Lonnekermeer. De route is te zien op de (klikbare google) kaart hieronder. Aanmelding is niet nodig.

Voorgaande activiteiten

4 juli 2018 route Klein Driene
14 oktober 2017 route Woolde
20 juni 2017 route Woolde
28 september 2016 Lezing Grenzen en grensstenen in Twente en Hengelo Naar aanleiding van de maand van de geschiedenis met thema 'grenzen' verzorgde Gerhard Post op deze lezing in de Marktstraat. De lezing bevatte veel historisch kaartmateriaal en foto's. Er waren ongeveer 20 aanwezigen.
25 september 2016 Loakgang van de Houtmaat naar het Stadskantoor Deze loakgang was een eenmalige gebeurtenis, om te vieren dat de betreffende stenen nu ook gemarkeerd zijn. Bijgevoegd is de officiele uitnodiging. Met 10 deelnemers en prachtig weer, was het een aangename tocht.
11 september 2016 route Klein Driene In aansluiting op de Open Monumenten Dag van 10 september, organiseerden we een tocht langs de grens van Klein Driene. We vertrokken met 22 deelnemers vanaf de Hollinbergsteen en de steen bij Grimberg. En eindelijk weten we waarom de Schoppenweg zo heet...
3 juli 2016 route Woolde De weersvoorspelling was matig, met om 1 uur regen, en nog een bui tussen 2 uur en half 3. Toch waren er om 2 uur 25 deelnemers. De hele tocht was het prachtig weer.
22 mei 2016 route Woolde De weersvoorspelling was opnieuw slecht en we besloten de tocht niet door te laten gaan. Dit bericht werd naar onze verzendlijst gestuurd en op deze site geplaatst. Toch waren er om 2 uur 20 personen aanwezig en het weer was nog steeds prima, zodat we toch gegaan zijn. Alleen op het eind vielen een paar druppels.
18 oktober 2015 route Woolde De weersvoorspelling was slecht, de helft van de mensen meldde zich af. We vertrokken met 11 deelnemers. De regen viel mee, wel viel er gedurende een behoorlijk deel van de tocht wat motregen.