De Beusepaal (66.67-01) stond op de grens van de gemeentes Ambt Almelo en Vriezenveen. Het proces-verbaal van Ambt Almelo vermeldt dat de paal geplaatst moet gaan worden1. Dat zal dan ongeveer in 1830 gebeurd zijn, met als nummer 24, de laatste paal uit het proces-verbaal.

Topografische kaarten tonen de Beusepaal van 1901 tot 1932, zie foto hierboven. De paal (of een paal?) heeft er echter tot in de jaren 1980 gestaan2. Hij is verdwenen toen er een schouwpad langs de slipsloot aangelegd werd. Hierbij werd de Beusegraven via een duiker verbonden met de Schipsloot. Volgens Hagens zou het onderstuk nog in de grond zitten. Om deze reden werd er op 11 maart 2017 hard geprikt door Bert en Bert (zie foto). De Almelose kant van de Beusegraven werd redelijk nauwkeurig onderzocht, helaas zonder resultaat.

In de tuin van de bovengenoemde bewoners staat wel een Almelose grenspaal, waarvan de bewoners denken dat hij afkomstig is de locatie van de Beusepaal. Nader onderzoek laat een "A" en een "5" aan de Amelose kant zien, en een "T" (van Tubbergen) aan de andere kant. Dit moet dus de Wegpaal zijn.

Bronnen

  1. Proces-verbaal der grensbepaling van het grondgebied der gemeente van 't Schoutambt Almelo (1816).
  2. Volgens de bewoners aan de Almelose kant, gesprek (11 maart 2017).
  3. H. Hagens, Almelose grensgeschillen, Jaarboek Twente, p. 108, (1992).