Gemeentes


Hengelo


GPX bestanden:

Marken:

Activiteiten Werkgroep Markegrenzen Hengelo

De nog bestaande markeringen ('markestenen') van de oude markegrenzen in Hengelo behoren tot de oudste bewijzen van menselijke activiteit die nog boven de grond zichtbaar zijn. Uit oude verslagen blijkt dat dergelijke markeringen ook in Hengelo al in de 16e eeuw bestonden. Deze markeringen zijn in hoog tempo aan het verdwijnen, vaak door onwetendheid en onverschilligheid. Het doel van het Werkgroep Markestenen Hengelo is om dit tij te keren en de markestenen weer op de kaart te zetten. Enerzijds doen we dit door de locaties van de oude markestenen precies te achterhalen, en deze letterlijk weer op de kaart te tekenen. Anderzijds willen we de bestaande markestenen een betere bescherming bieden en replica's van verdwenen markestenen plaatsen. Zo proberen we de plaatselijke en regionale geschiedenis levend te houden door bij elke markesteen een verhaal te vertellen. In het kader van het laatste organiseren we jaarlijks meerdere activiteiten.

Fietstochten langs de markegrenzen rond Hengelo

Elk jaar organiseert de Werkgroep Markegrenzen Hengelo diverse fietstochten langs oude markegrenzen rond Hengelo. Op ons programma staan tot nu toe de grens van Klein Driene en de grens van Woolde.

De deelname is gratis, een gift ter ondersteuning van werkgroep wordt op zeer prijs gesteld. Als u vragen hebt, of als u op de verzendlijst geplaatst wilt worden voor deze of andere fietstochten, dan kunt u een berichtje sturen naar hengelo@markegrenzen.nl.

De fietstocht langs de grens van Woolde

De volgende begeleide tocht langs de grens van Woolde vindt (waarschijnlijk) plaats in 2020.
De laatste fietstocht langs de grens van Woolde was op 20 juni 2019.
Deze route is vastgelegd in een gpx bestand, zodat u hem ook zelf met een navigatie App kunt fietsen. Een routeboekje (met veel historisch informatie) is verkrijgbaar bij Museum Hengelo in de Beekstraat.De fietstocht langs de grens van Woolde is ongeveer 17 km lang en de duur is ongeveer twee en een half uur. De tocht volgt het grootste deel van de grens van Woolde en voert langs eeuwenoude markeringen, waaronder de in 2015 omhoog gehaalde steen bij Wegter (zie foto links). Onderweg zullen we ook op andere markante plekken stoppen en een toelichting geven. Het eindpunt is de Hollinkbergsteen aan de Oldenzaalsestraat, tegenover de Deurningerstraat. De route is goed te fietsen, hoewel we voor een deel over zandwegen gaan. Op de kaart hieronder is de grens van Woolde ingetekend; we zullen het rode gedeelte zo goed mogelijk volgen. Met een ster is aangegeven waar een grenssteen aanwezig is.


De fietstocht langs de grens van Klein Driene

De volgende begeleide tocht langs de grens van Klein Driene vindt (waarschijnlijk) plaats in het najaar van 2020.De laatste fietstocht langs de grens van de marke Klein Driene was op 4 juli 2018. De marke Klein Driene behoorde oorspronkelijk tot de gemeente Weerselo, maar door gemeentegrenswijzigingen hoort Klein Driene sinds 1886 deels en pas sinds 1972 geheel bij Hengelo. De marke Klein Driene werd oorspronkelijk door 9 grensstenen bepaald. Hiervan bestaat er nog een en zijn er de afgelopen jaren vijf herplaatst. Deze stenen zullen we (uiteraard) bezoeken.

Het vertrek en aankomst van de fietstocht zal zijn aan de Oldenzaalsestraat, op het grasveldje voor het gebouw 3-Marken, tegenover de Deurningerstraat. De fietsroute is ongeveer 12 kilometer lang en daarnaast wandelen we 500 meter heen en ook weer terug naar een markesteen aan het Lonnekermeer. De route is te zien op de (klikbare google) kaart hieronder. Ook van deze route is een gpx bestand.


Voorgaande activiteiten

20 juni 2019, 19.00 uur route Woolde Weer was de weersvoorspelling twijfelachtig, maar tijdens de fietstocht prachtig. We gingen op stap met 10 deelnemers en waren precies om half tien bij de Hollinkbergsteen.
4 juli 2018 route Klein Driene
14 oktober 2017 route Woolde Ongeveer 20 deelnemers en prachtig weer.
20 juni 2017 route Woolde
28 september 2016 Lezing Grenzen en grensstenen in Twente en Hengelo Naar aanleiding van de maand van de geschiedenis met thema 'grenzen' verzorgde Gerhard Post op deze lezing in de Marktstraat. De lezing bevatte veel historisch kaartmateriaal en foto's. Er waren ongeveer 20 aanwezigen.
25 september 2016 Loakgang van de Houtmaat naar het Stadskantoor Deze loakgang was een eenmalige gebeurtenis, om te vieren dat de betreffende stenen nu ook gemarkeerd zijn. Bijgevoegd is de officiele uitnodiging. Met 10 deelnemers en prachtig weer, was het een aangename tocht.
11 september 2016 route Klein Driene In aansluiting op de Open Monumenten Dag van 10 september, organiseerden we een tocht langs de grens van Klein Driene. We vertrokken met 22 deelnemers vanaf de Hollinbergsteen en de steen bij Grimberg. En eindelijk weten we waarom de Schoppenweg zo heet...
3 juli 2016 route Woolde De weersvoorspelling was matig, met om 1 uur regen, en nog een bui tussen 2 uur en half 3. Toch waren er om 2 uur 25 deelnemers. De hele tocht was het prachtig weer.
22 mei 2016 route Woolde De weersvoorspelling was opnieuw slecht en we besloten de tocht niet door te laten gaan. Dit bericht werd naar onze verzendlijst gestuurd en op deze site geplaatst. Toch waren er om 2 uur 20 personen aanwezig en het weer was nog steeds prima, zodat we toch gegaan zijn. Alleen op het eind vielen een paar druppels.
18 oktober 2015 route Woolde De weersvoorspelling was slecht, de helft van de mensen meldde zich af. We vertrokken met 11 deelnemers. De regen viel mee, wel viel er gedurende een behoorlijk deel van de tocht wat motregen.