Details:

Gemeentes:

Marken:

Markestenen?

Riemsdijkpaal (66.67-01)



De Riemsdijkpaal op de grens van de gemeentes Wierden en Ambt-Almelo markeerde het westelijkste punt van de gemeente Schoutambt Almelo. De paal is nummer 19 in de grensbepaling van Schoutambt Almelo en genoemd naar de burgemeester der stad en voormalig landgericht Almelo, J. van Riemsdijk.

In het proces-verbaal van de grensbepaling tussen Almelo en Wierden (1828), bleek een verschil van mening: Wierden dacht dat de grens in een rechte lijn van de Vredepaal naar de Engelspaal zou moeten lopen, terwijl Almelo een punt nog verder naar het westen dan de Riemsdijkpaal in gedachten had (zie de figuratieve schets hieronder, warin links het noorden is). Na overleg is men tot deze "vriendschappelijke beslissing" gekomen.


De paal is dus geen oude markepaal, maar geplaatst na vaststelling van het gemeentegrenzen. De ene kant heeft inscriptie A ° en eronder 19 °, overeenkomstig het proces-verbaal van Schoutambt Almelo. De Wierdense kant toont een 5, wat klopt met het proces-verbaal van Wierden; erboven lijkt ook een W zichtbaar.

Begin jaren 1990 was de paal gebroken1, zie ook de foto van Hans Holtmann hieronder. Hij is niet veel later herplaatst (met een pin bevestigd op het deel dat nog in de grond zat), waarbij hij 180 graden gedraaid is (of was dat al eerder gebeurd?): de A staat nu aan de Wierdense kant. Hij is 30 cm breed en 23 cm diep.

Op 22 januari 2022 is de paal omgedraaid, zodat de Almelo-kant weer naar Almelo gericht is, en de Wierden-kant naar Wierden. De foto hieronder toont de werkzaamheden die door de eigenaar (Bertil Peper), Bert Nijkamp en Gerhard Post begeleid werden; het meeste werk werd door de trekker gedaan.... De paal bleek 2.10 meter lang te zijn. Hij is iets omhoog gehaald, zodat hij weer ongeveer de oorspronkelijke hoogte boven het maaiveld heeft.



De paal stond van 1891 t/m 1987 op de topografische kaart. Daarna stond de markering t/m 2004 aan de Stokkelersweg, waar een 3-ruiten drie paaltje stond. Sinds 2001 staat de paal niet meer op de gemeentegrens, omdat Almelo uitgebreid is.

Bronnen

  1. H. Hagens, Almelose grensgeschillen, Jaarboek Twente, p. 108, (1992)..