Platform


Nieuws

Deelnemers

Stuurgroep

Nieuws

Enschede, 29 september 2017
Met prachtig weer en onder de belangstelling van twee schoolklassen en nog wat andere mensen, werd de steen bij de Stroinksbleek onthuld. Maar voor het zover was moesten de dochter van boer Sprakel en boer Hulsmaat eerst nog tot elkaar komen. De steen is een paal, weer fraai gemaakt door Jan Zwiggelaar.
Hengelo, 9 september 2017
In de stromende regen werd op Open Monumentendag 2017 een informatiepaneel op de hoek van de IJsselstraat en de Haaksbergerstraat onthuld. Het paneel geeft aan de ene kant informatie over de grenssteen en aan de andere over de fietsroute langs de grens van Woolde.
(foto: Hans Beerens)
Raad van State, 28 juni 2017
De Hegesteen (of Heegesteen) voor de Raad van State, wie had dat gedacht? En waarom? Lees de uitspraak van het hoger beroep. Iets eenvoudiger is om het artikel in de Tubantia te lezen. Wordt de steen nu weer zichtbaar? Wie weet... De luchtfoto (van bing maps) toont het knikpunt in de grens met de perceelscheiding, waar de Hegesteen tot 2012 boven de grond lag.
Het Hulsbeek, 1 juni 2017
Onder grote belangstelling is het routeboekje van de 'Loakgang rond Oldenzaal' gepresenteerd. De samensteller, Wilbert Kallenberg, lid van de grensstenengroep van De Dree Marken, gaf een fraaie presentatie met talloze redenen om het routeboekje te kopen. De loakgang volgt de grens van de marke Berghuizen. Als u wilt weten hoeveel markestenen u daarbij tegenkomt, koop dat boekje... Zie ook het artikel in de Tubantia
Het Twistveld, 20 mei 2017
De Loakgang van de Historische Kring Haaksbergen was een groot succes. Zo'n 70 deelnemers fietsten in 4 groepen van de steen bij Meunster eerst naar het Krakeel. Daar werd, na een boeiende lezing van Eric Ooink de teruggevonden paal onthuld door de burgemeesters van Haaksbergen en Berkelland. De Loakgang ging daarna verder langs de grens van Overijssel en Gelderland om te eindigen bij Niekerk. Zelfs onder het genot van Bier kon Nico Spit de aandacht vasthouden. Toen moest de Bratwurst nog komen... De Tubantia (editie Berkelland) bracht een uitgebreid artikel.
Haaksbergen, 1 april 2017
De Historische Kring Haaksbergen is druk bezig met de voorbereiding van de Loakgang op 20 mei 2017. Als onderdeel daarvan werd op 1 april de grens tussen Overijssel en Gelderland nader onderzocht, onder leiding van Nico (zie foto). Hier blijkt dat (bv) google wel wat vereenvoudigingen heeft toegepast. Op de grens tussen de Hellekampspaal en de Mallumseveenpaal moeten nog vier palen gestaan hebben. De foto toont de locatie van de Zandpaal. De landweer is nog aanwezig en maakt een zichtbare knik. Zit de Zandpaal nog in de grond? Onze beperkte prikactie leverde niets op.
Almelo, 11 maart 2017
Bert & Bert van beide kanten van de grens zijn hier in actie bij de speurtocht naar de Beusepaal. De paal is in de jaren 1980 verdwenen tijdens de aanleg van een duiker over de Beusegraven. Volgens Hagens zou het onderstuk nog in de grond zitten. Helaas had de prikactie geen succes. Maar als bonus stond voor de boerderij nog wel de Wegpaal. Door de bewoner aangezien voor de Beusepaal...
Oldenzaal, december 2016
De markestenen groep van de Dree Marken heeft een grote slag geslagen. In enkele weken tijd zijn er 20 stenen op de grens van Berghuizen herplaatst. Hiervan nam de gemeente er 14 voor zijn rekening.
(foto: Wilbert Kallenberg)
Enschede, 28 oktober 2016
De steen bij Groot Peter is feestelijk onthuld. Onder het toeziend oog van een schoolklas kinderen vond de boer van Groot Peter (Eschmarke) de liefde over de grens in Usselo. Daarnaast werd een vrijwilliger uit de klas "afgeranseld" op de steen, waarna eindelijk het snoep werd uitgedeeld.
Hengelo, 3 juli 2016
De derde fietstocht langs de grens van Woolde alweer. Bij de eerste (18 oktober 2015) werkte het weer niet mee, en bij de tweede (22 mei 2016) de weersvoorspelling niet. Ook vandaag regende het nog flink om 1 uur, maar om 2 uur (de vertrektijd) was het weer prima. Zo gingen we met 25 personen op stap, en bewonderden markegrenzen en markestenen. De reacties waren weer enthousiast. Daarom organiseren we op 11 september een fietstocht langs de grens van Klein Driene.
(foto: Hans Beerens)
Denekamp, 2 juli 2016
De markestenengroep van Denekamp (Kay Schutte, Willy Wolkotte, Herman Lohuis en Martin Blokhuis) heeft vandaag twee markestenen gevonden. De eerste tocht op 18 juni had geen succes: de Dinkel werd aan beide kanten bezocht, en soms er middenin! Deze keer ging het beter en werden er twee stenen gevonden die ook in het proces-verbaal van de gemeente Denekamp genoemd worden. Beide liggen op de grens van de marken Denekamp en Beuningen.
(foto: Martin Blokhuis)
Ambt Delden, 10 juni 2016
De inspanningen van Peter Rekers betalen zich uit! Na vorige week een steen op de rens van Azelo gevonden te hebben, vinden hij en Michel Swarts SD N51 (Schoutambt Delden, Nr. 51). Buurtbewoner Jan Mensink wist precies waar hij lag, en na twee keer prikken was hij gevonden. Het is de tweede veldkei die we kennen met inscriptie. De eerste SD N11 lag in Zenderen bij het Richtershoes, maar is rond 2015 bij het bestraten verdwenen. Zouden alle gemeentelijke grensstenen van Ambt Delden een inscriptie hebben?
Hengelo, 14 mei 2016
Na vier maanden lobbyen bij de gemeente is er toestemming voor steen en plek. Vier dagen later staat de steen er, met behulp van de nu al befaamde vorkheftruck. Even voorzichtig met hem op een platte kant zetten, de doeken leveren geen nuttige bijdrage. Hij staat prachtig, 1150 kg, op de hoek van de IJsselstraat en Haaksbergerstraat in Hengelo, op de grens van Woolde en Oele.
(foto: Ellen Beerens)
Enschede, 22 en 23 april 2016
Twee topdagen voor de Loakstenencommissie van de Historische Societeit Enschede-Lonneker: er werden maar liefs 4 informatieborden gezet bij stenen die enkele maanden eerder herplaatst werden. Soms kost het wat meer moeite, maar gelukkig zijn er dan hulpvaardige buurtbewoners...
Usselo/Buurse, 9 april 2016
Vandaag was de loakgang langs de zuidgrens van Usselo. Met geanimeerde deelnemers, prachtig weer en een perfecte organisatie kon het niet meer stuk. Erik en Harry, dank voor deze mooie dag!
Haaksbergen, 11 maart 2016
Vandaag is het nieuwe informatiebodje bij de Veldmaterpaal onthuld. Deze onthulling staan symbool voor het project, ondersteund door Landschap Overijssel, waarbij alle oude informatieborden in Haaksbergen vervangen worden. Voor meer achtergrond over deze paal, zie het artikel op de site van de HKH. Van deze site is ook de foto hiernaast geleend.
Mallum, 16 december 2015
Vandaag zijn vijf nieuwe markestenen geplaatst rond Mallum, een marke bij Eibergen. De stenen zijn prachtig gehouwen met het logo van Stichting Marke Mallum en oude wapens. De hier afgebeelde paal staat bij de Mallumse molen, met links de houten paal met het kadastrale meetpunt. Zie het artikel in de Tubantia.
Haaksbergen, 28 november 2015
Een replica van de Koekoekspaal is vandaag geplaatst. De paal is bewerkt door Jan Zwiggelaar en geplaatst door Historische Kring Haaksbergen en Heemkundegroep Arfgood Buurse. De Koekoekspaal stond er in de jaren 1960 nog, en zou in een greppel gelegd zijn. Zoektochten met prikstokken en grondradar brachten de paal niet aan het licht, zodat besloten werd tot het plaatsen van een replica. Deze staat enkele tientallen meters van de oorspronkelijke plek, aan de overkant van de Buurserstraat.
Usselo/Buurse, 14 november 2015
De Veenpaal is vandaag feestelijk onthuld. De oorspronkelijke paal op de grens van de marken Buurse en Usselo is al lang verdwenen. De replica is in 2013 geplaatst, en vandaag verrijkt met het informatiebord. De paal is bewerkt door Jan Zwiggelaar en geplaatst door de Historische Kring Haaksbergen, Heemkundegroep Arfgood Buurse en de Historische Societeit Enschede-Lonneker. Meer foto's zijn bij de Heemkundegroep Arfgood Buurse te vinden.
Hengelo, 7 november 2015
De Steen bij Wegter is vandaag naar boven gehaald. De steen op de grens van de marken Hasselo en Woolde is rond 1920 door Johan Wegter verzonken. Toen in 1992 de boerderij afgebroken werd, is gepoogd de steen te vinden, zonder succes. In mei 2015 werd een nieuwe poging ondernomen door een werkgroep van Museum Hengelo. De coordinaten werden opnieuw berekend, en de steen werd op een meter afstand gevonden. De opgraving werd beschreven in de krant.